Dijous, 10 Setembre 2015 14:16

"Cal reforçar el pol independentista i d'esquerres per garantir la ruptura”

Va afirmar Albert Botran, en un acte sota el títol "Indestriables: Unitat Popular i Ruptura independentista", que va comptar també amb les intervencions de Jose Téllez i Xavier Oca.

Aquest dimarts, Poble Lliure va organitzar al Casal popular independentista L'Anònima del barri del Clot el primer acte polític d’aquest espai, inaugurat recentment.

L’acte estava enfocat a evidenciar la indestriabilitat de la lluita independentista amb la lluita pels drets socials aglutinada amb la unitat popular. Per a aquest propòsit, la organització va comptar amb les intervencions de tres ponents: Jose Téllez, tinent d'alcalde a l'ajuntament de Badalona per la plataforma Guanyem Badalona en Comú, i activista pels drets socials; Xavier Oca, militant històric de Joves Independentistes Revolucionaris i Revolucionàries, del Moviment de Defensa de la Terra i actualment de Poble Lliure i la CUP a Sabadell; i Albert Botran, militant de Poble Lliure i cinquè candidat a la llista de la CUP - Crida Constituent per la demarcació de Barcelona a les eleccions del proper 27 de setembre.

Després d'un breu resum sobre els motius i objectius de la creació de Poble Lliure i sobre la importància de la formació i la difusió de les idees polítiques per part de la organització, es va donar inici a les intervencions dels ponents.

Per començar, Jose Téllez va fer un repàs de la història dels diferents fronts pels drets socials i nacionals apareguts en els últims anys a la ciutat de Badalona. Començant pel moviment dels indignats, passant per l'Àgora Ciutadana de Badalona, plataforma no partidista i aglutinadora de les protestes populars pels drets socials; o la Comissió Onze de Setembre, que es creà el 2011 enfront a un govern local llavors hostil, amb l’objectiu de dignificar la Diada Nacional de Catalunya des d’un treball unitari i transversal de desenes d’organitzacions i entitats de caires diversos.

Téllez també va parlar de feina de la CUP Badalona des de principis dels anys 2000, i la seva implicació en lluites populars per la defensa dels drets socials i nacionals. El darrer any, juntament amb altres organitzacions polítiques més recents com Podem Badalona i Comunistes.cat, la CUP ha donat suport i treballat per assolir la creació de Guanyem Badalona en Comú, la plataforma d’unitat popular badalonina que ha aconseguit quallar entre bona part de la població i fer-se amb l’alcaldia de Badalona, després d’uns resultats molt bons a les passades eleccions del 24 de maig. Després d’un respàs dels últims mesos tan intensos a Badalona, Téllez va arribar a la conclusió que la ciutat ha passat d'ésser un laboratori de la fundació FAES a ser-ho de la unitat popular.

Tot seguit hi va haver la intervenció de Xavier Oca, que començava amb la cita de les cartes d'Engels a Marx "En els grans processos històrics, 20 anys són igual a un dia, si bé és cert que després poden venir dies en què es condensin 20 anys", per a al·ludir a la importància del moment històric que vivim actualment. Oca va fer el paper d'extreure els aprenentatges del cas concret badaloní i del Vallès per lligar-los a la temàtica general, i posant èmfasi en la incidència que han de tenir les reivindicacions populars de ruptura en el procés català: "hem d'accelerar al màxim el procés de ruptura per garantir que construïm una República Catalana al servei de les classes populars". Amb el concepte de processisme alertà dels perills que existeixen si deixem la ruptura en mans de les classes socials oligàrquiques, a qui interessaria realment l'encaix estable dins l'Estat espanyol.

Per últim, intervingué Albert Botran, lligant els temes tractats pels dos ponents anteriors i parlant de l'absurd que suposa deslligar la qüestió nacional catalana de la mobilització popular pels drets socials que cristal·litza en la unitat popular. "El procés ha avançat però no al ritme que caldria”. Va explicar de quina manera l'esquerra independentista ha quedat al centre del pla polític actual i parla de les condicions excepcionals en què ens trobem, una oportunitat històrica: "on hi ha forces per tirar endavant una ruptura democràtica és als Països Catalans. I la CUP té el deure de posar-se al centre d'aquesta estratègia. Cal reforçar el pol independentista i d'esquerres per garantir la ruptura”, va afegir per acabar. 

Els tres ponents van fer una crida a omplir la Meridiana aquest proper Onze de Setembre i a implicar-se activament en la campanya electoral de la CUP-Crida Constituent, amb l’objectiu de treure els millors resultats possibles el 27 de setembre per tenir la clau de la ruptura democràtica per la independència. Un bon paper de la CUP-CC, que s’ha de buscar en el màxim de suports sobretot a l’àrea metropolitana, serà d’una ajuda trascendental pel moviment popular, que ha de restar fort també passat el 27-S.