Dijous, 18 Febrer 2016 10:46

Nota de condol de Poble Lliure per la mort de Muriel Casals

 El proppassat diumenge 14 de febrer, rebíem amb gran estupefacció la notícia de la mort de Muriel Casals i Couturier, diputada de Junts pel Sí i expresidenta d’Òmnium Cultural. En aquests moments de dolor i consternació, no podem fer altra cosa que fer arribar el nostre condol més sincer als familiars, amics i companys de la Muriel, en nom del conjunt de la militància de Poble Lliure.

També volem recordar amb gran respecte i reconeixement el seu paper clau en l’impuls i eixamplament del moviment popular cap a la independència, durant la seva presidència d’Òmnium Cultural. Aquests anys, passaran a la història com la principal fase d’expansió del moviment independentista, quan aquest va prendre una dinàmica de masses i suprapartidista, empenyent inexorablement el país cap al seu procés d’alliberament.

Reconeixem, doncs, la incansable dedicació i la innegable contribució de Muriel Casals al procés independentista, tant en el seu paper de lideratge d’una de les principals organitzacions mobilitzadores de la història nacional catalana, com en relació a la seva capacitat d’assolir els amplis consensos que han permès el creixement i consolidació del moviment nacional-popular català.

Els processos històrics, com els moviments de masses, no tenen noms i cognoms. Són el resultat de la unió de centenars de milers de consciències que s’agrupen sota una voluntat comuna de transformació de la realitat. Tanmateix, en tot procés històric, com en tot moviment de masses, hi ha persones amb noms i cognoms, que seran recordades, justament, per haver contribuït decisivament en l’assoliment d’aquesta unitat d’acció i d’organització col·lectiva capaç de fer història.

Aquestes persones, lluitadores incansables, són les que Bertolt Brecht anomenava imprescindibles. Sens dubte, la Muriel Casals fou una imprescindible. Per això, des de Poble Lliure no li podem retre cap millor homenatge que el de seguir lluitant fins a la victòria final.