Dimecres, 04 Mai 2016 14:12

Poble Lliure davant el procés de destitució de la Presidenta de Brasil

Diumenge 17 d'abril, la Cambra de Diputats de Brasil va aprovar l'impeachment o procés de destitució de la presidenta del país, Dilma Russef, del Partit dels Treballadors del Brasil (PTB) per 367 vots a favor i 137 en contra.

Ara el procés passa a mans del Senat, que ha de valorar-ne la ratificació per majoria simple al maig. En cas que es produís, Dilma quedaria apartada de la presidència durant 180 dies, mentre la Cambra dels Diputats i el Senat seguirien el cas.

 Aquest fet cal contextualitzar-lo en les polítiques que es va començar a implementar en aquest país quan el PTB va assolir la presidència.

Les polítiques socialdemòcrates de redistribució parcial de la riquesa del país i l'aliança i col·laboració amb països molt més incòmodes com Cuba i Veneçuela, així com el reforçament de les aliances a l'entorn del Mercosur i fins o tot amb els països de l'ALBA, s'oposen clarament als interessos expansionistes dels Estats Units i a les polítiques neoliberals i fonsmonetaristes.

A més, Brasil ha contribuït a la formació d'un bloc econòmic emergent com el BRIXS, que a nivell mundial disputa els interessos de rapinya dels EUA i l'UE.

Aquests fets serveixen per contextualitzar el procés obert davant la presidenta Dusself acusada d'haver incrementat el deute públic del país. L'oposició critica que més de 56.000 milions de reals retirats per mitjà de decret dels principals bancs públics hagin servit per a incrementar els beneficis socials de més d'11 milions de famílies l'any 2014. Aquestes polítiques i les polítiques d'exempció fiscal a petites empreses perquè no tanquessin ni acomiadessin treballadors han comportat en aquest període de crisi econòmica un descens dels ingressos de l'Estat.

Si bé és cert que el Govern del PTB no ha fet reformes socials amb major profunditat ni ha qüestionat en el fons el sistema capitalista i segurament ha comès errors, les seves polítiques han marcat un abans i un després al Brasil. Els sectors oligàrquics i reaccionaris del Brasil volen recuperar el seu control absolut i han aprofitat el malestar social per potenciar aquesta guerra de desgast.

El passat diumenge, al parlament brasiler els diputats favorables a la reprovació de la Presidenta van apel·lar a tota mena de motius personals o religiosos, cap clarament de polític. El més explícit va ser el diputat Jair Bolsonaro, exmilitar, que va dedicar el seu vot al Coronel Ustra, reconegut per la justícia com un torturador durant la dictadura (1964-1985).

En aquest context, des d'una òptica internacionalista i revolucionària, des dels Països Catalans ens hem de posicionar sempre a favor dels interessos de la classe treballadora. En aquest cas, ens hem d'oposar al procés d'erosió del govern del PTB perpetrat per la dreta reaccionària i oligàrquica i amb clares connexions amb l'imperialisme.

Així mateix, considerem que el poble treballador brasiler ha d'encetar la seva via de construcció del socialisme i endegar mesures clares com la mateixa reforma agrària, que encara resta pendent.

Imatge: Protestes a l'arribada de la flama olímpica a Brasília

Autora: Mídia Ninja