Dimecres, 23 Novembre 2016 07:52

25 de novembre. Eradiquem les violències masclistes, construïm la República Feminista als Països Catalans

...El feminisme per a ésser total ha de saber emmarcar-se en un context polític que sigui alliberador. El feminisme aporta als partits polítics que estem pel socialisme una nova manera de concebre la lluita en què les dones ens sentim realment protagonistes. ..

Montserrat Roig

Enguany, als Països Catalans, més de 25 dones han estat assassinades en mans d'homes. A Catalunya, es calcula que cada 13 hores es denuncia una agressió sexual, però sabem que només el 20% de les dones agredides decideixen denunciar-ho.

Ni els feminicidis, la punta de l'iceberg, ni tota la resta de violències masclistes han disminuït malgrat les lleis promulgades ni la suposada presa de consciència de cada vegada més població. La base intacta i sòlida del sistema capitalista patriarcal legitima que se segueixi considerant les dones ciutadanes de segona i, per tant, que les seves vides atacades pel masclisme no es considerin una prioritat social, una qüestió d'estat.

Aquest any les mobilitzacions feministes han estat a l'ordre del dia. Des de les poloneses aturant la restricció total al dret a l'avortament, a les argentines i les mexicanes amb el #ParoNacionalDeMujeres contra els feminicidis.

Als Països Catalans també vam sortir als carrers el passat 5 de novembre a Tarragona per denunciar les violències masclistes. Entre aquestes violències, cal destacar també el paper actiu de la justícia i l’Església catòlica, que han vulnerat el dret a la llibertat d’expressió de cinc feministes de Palma, condemnades a un any de presó per protestar a l’interior d’una església. La mateixa Església que controla l’Estat andorrà, on les dones no poden decidir sobre el seu propi cos i pateixen en llurs cossos la prohibició total de l’avortament i a les quals enviem tota la nostra solidaritat.

La consciència feminista s'està estenent als diferents territoris com a conseqüència de la lluita constant, des de fa molts anys, del moviment feminista en defensa de la igualtat efectiva en drets de les dones i contra totes les violències. Però per alliberar-nos totalment és necessari superar el sistema capitalista patriarcal.

Per a fer-ho cal reiniciar, començar de zero, fer ruptura. Per això, en el context polític actual, considerem fonamental incidir en la construcció de la República Catalana des d’una perspectiva feminista i de classe, amb l’objectiu de garantir una societat lliure d’opressions. Una República d’iguals, sense desigualtats econòmiques ni simbòliques que les legitimin, a on néixer dones i treballadores no ens col·loqui el punt de mira de les violències sistèmiques, a on néixer dones i treballadores no ens prengui la vida.

És per això que necessitem dotar-nos d’unes institucions pròpies i necessitem que aquestes siguin indubtablement feministes.

Que el Tribunal Constitucional ens anul·la capítols de la Llei catalana d'Igualtat? Per tenir unes vides dignes hem d’anar molt més enllà. Tirem pel dret i construïm la República Feminista als Països Catalans!

  • On l'eradicació de les violències masclistes sigui una qüestió d'estat, des de la prevenció a la dotació i ús de protocols d'actuació vers les violències masclistes en tots els àmbits públics i privats

  • On la perspectiva de gènere estigui present en totes les administracions i als òrgans judicials: prou violència institucional cap a les dones que han patit violència masclista

  • On la coeducació sigui una realitat, formant -i exigint formació- en gènere als i les docents, uns plans docents on les dones hi siguin presents i una educació sexo afectiva diversa i sense tabús

  • On es duguin a terme polítiques actives per aconseguir la coresponsabilitat de dones i homes en el treball domèstic i de cura

  • On es treballi per acabar amb la bretxa salarial del 25%, la segregació sexuada de les professions i el sostre de vidre en els càrrecs de lideratge polític i social

  • On les dones puguin envellir dignament amb un sistema de pensions públic que reconegui el treball no remunerat

  • On les dones siguin presents de manera real als àmbits de visibilització públics: mitjans de comunicació, política, universitats...

  • On es garanteixin tots els drets sexuals i reproductius de les dones, lesbianes i trans sense estigmes, patologitzacions ni paternalismes. Volem un estat laic on les creences i poders religiosos no afectin la nostra legislació.

  • On el compromís per lluitar contra la LGTBIfòbia no es quedi en les bones intencions d'una Llei, sinó que sigui una realitat

Per assolir-ho, caldrà continuar treballant per bastir un moviment feminista de classe arreu dels Països Catalans, compromès amb la construcció d’una República per les majories.

Des de Poble Lliure, lluitem i continuarem lluitant per la construcció de la REPÚBLICA FEMINISTA I SOCIALISTA arreu dels Països Catalans i, en aquest sentit, ens sumem a les mobilitzacions que amb motiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere es realitzen arreu del territori.

NI UN PAS ENRERE. SI ENS TOQUEN A UNA ENS TOQUEN A TOTES.

ENS VOLEM VIVES I AMB VIDES DIGNES!