Dimecres, 17 Mai 2017 11:00

Una República sexualment lliure i sense LGBTI-fòbia és a les nostres mans

Manifest de Poble Lliure amb motiu del 17 de maig, dia internacional contra l'LGBTI-fòbia.

El 17 de maig es commemora el dia internacional contra l'LGBTI-fòbia, i se celebra aquest dia perquè el 17 de maig de 1990 l'Organització Mundial de la Salut va retirar l'homosexualitat de la llista de malalties mentals. Avui, però, en aquesta mateixa llista encara hi apareix la “disfòria de gènere”.

Actualment, als Països Catalans ens trobem una realitat dual pel que fa a la lluita contra l'LGBTI-fòbia: mentre la lluita del moviment LGBTI aconsegueix avenços importantíssims a nivell legislatiu, les agressions LGBTI-fòbiques continuen produint-se. I, malgrat que la mobilització i les noves eines conquerides faciliten que ara els casos d'LGBTI-fòbia es denunciïn més, encara hi ha moltes agressions que no es denuncien per por o vergonya.

Així, malgrat l'aprovació, el 2014, de la Llei per a Garantir els Drets de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals i per a Eradicar l’Homofòbia, la Bifòbia i la Transfòbia, més coneguda com a Llei contra l’Homofòbia o Llei contra l'LGBTI-fòbia a Catalunya; la recent aprovació de la Llei Integral del Reconeixement del Dret a la Identitat i l'Expressió de Gènere al País Valencià; i els avenços legals pel que fa al dret de les dones lesbianes i de les dones solteres a ser mares i el nou model d'atenció sanitària no patologitzador per a les persones trans a Catalunya, des de principis d'any hi ha hagut un nombre esfereïdor d'agressions LGBTI-fòbiques als Països Catalans: agressió a dos nois gais a Berga, agressió a un noi gai a Sants (Barcelona), insults i amenaces a una parella de dones lesbianes al metro de Barcelona, agressió a un noi gai a Sitges, amenaces i insults homòfobs a l'alcalde de Terrassa, assetjament a una dona trans a l'Hospitalet de Llobregat, insults i amenaces a un noi gai a Salou, agressió a una noia trans al barri de la Sagrada Família (Barcelona), insults i vexacions a dos nois gais a Ripollet, persecució al cruising a Tarragona, insults a un noi de Valls, propaganda transfòbica del bus de l'odi de l'organització d'extrema dreta i fonamentalista Hazte Oír, etc. Avui cal cridar més que mai que no deixarem cap agressió sense resposta!

Així doncs, ara toca que les noves legislacions i normatives s'apliquin al 100%, i per a aconseguir-ho caldrà, com ja està passant, que el moviment LGBTI mantingui la mobilització al carrer i la pressió a les institucions. Com ens ensenya la història, només amb la mobilització i l'organització popular els avenços en drets i llibertats esdevenen reals i irreversibles. Avui, a la porta de canvis revolucionaris al voltant de la reivindicació del dret a decidir del nostre país, tenim a les nostres mans, més que mai, construir un país sexualment lliure i sense LGBTI-fòbia. Som-hi!

Poble Lliure, 17 de maig de 2017