Dijous, 02 Agost 2018 11:53

Organitzar la República per construir un futur digne. Propostes per avançar

Organitzar la República per construir un futur digne. Propostes per avançar Imatge: Reuters

Aquestes darreres setmanes, la manca de voluntat dels partits independentistes i republicans per a acordar una mínima estratègia comuna ha produït greus incoherències polítiques tant en les actuacions del Parlament de Catalunya com del Govern de la Generalitat. El Govern ha caigut a la trampa d’un suposat diàleg polític, que és evidentment impossible perquè el PSOE ja ha deixat ben clar que no reconeix el dret a l’autodeterminació del nostre poble i que l’únic que pretén és mantenir l’estatus quo del règim del 78 a benefici del poder econòmic de l’IBEX35. En aquest sentit, el trasllat a presons catalanes dels qui l’Estat reté com a ostatges, ha estat una cortina de fum per generar un escenari més favorable als interessos electorals del PSOE i no pas un avenç polític cap al reconeixement dels nostres drets.

Així mateix, observem com l’increment de la repressió, tant en forma d’agressions feixistes com a través de les actuacions judicials, és propiciat o avalat pel silenci de la majoria de l’espanyolisme. Cal denunciar també que, a Catalunya, bona part de la judicatura d’inspiració franquista ha volgut incriminar precisament les víctimes que havien denunciat la violència policial del dia 1 d’octubre en comptes de protegir-ne els seus drets fonamentals.

Les agressions feixistes, element constituent de la mateixa repressió, encoratjades i blanquejades des dels partits i les estructures de poder del règim monàrquic, s’han agreujat, amb total impunitat, amb atacs a casals, amenaces i atacs a persones, amb vehicles, etc a tots els territoris de la nació catalana. Tinguem clar que aquestes formen part del mateix disseny repressiu i que en són tan responsables els qui les disculpen, com els qui des dels aparells de l’Estat o dels partits del bloc del 155, les dirigeixen i encoratgen. En aquest sentit, critiquem sense pal·liatius la manca d’iniciativa del Govern de la Generalitat per fer que els Mossos d’Esquadra protegeixin el poble i per evitar que en canvi actuïn en contra dels qui denuncien la repressió, tal i com va passar en la manifestació de suport a l’Adrià. Caldrà doncs que, a més de denunciar la impunitat feixista i qui n’és responsable, ens autoorganitzem per defensar-nos-en.

Pel que fa a les estructures de lluita considerem que no n’hi hauria prou amb desplegar un Consell de la República a l’exterior sinó que el que és fonamental és dinamitzar tots els elements de participació popular que permetin avançar vers la República i preparar-nos per a defensar-la, sobre el terreny. Només una actitud ferma de rebuig de l’ocupació espanyola per mitjà del desplegament d’una ofensiva basada en la no violència activa ens podrà portar a la nostra llibertat col·lectiva. Cal, doncs, una acció continuada i massiva en què el règim monàrquic vegi combatuts tant les seves pretensions polítiques franquistes com els interessos de la seva casta i oligarquia econòmica i política.

Cal convertir la majoria parlamentària i l’acció purament defensiva en una àmplia i sostinguda acció ofensiva que sigui capaç de portar el poder espanyol a percebre com a impossible la continuïtat de la seva dominació damunt la nostra gent, i comenci a considerar que els crims contra el poble català no seran per a sempre impunes, que podran ser jutjats i condemnats dins la República independent. És per això que avui és més necessari que mai que s’estableixin vincles estables de negociació entre les forces republicanes per acordar uns mínims estratègics comuns i evitar més respostes improvisades que l’únic que fan és reforçar la repressió contra el nostre poble i enfortir el règim monàrquic espanyol. O es troben els elements de coordinació, no només entre els partits sinó, sobretot, també amb les organitzacions del moviment popular (ANC, Òmnium Cultural, CDRs) o ens aboquem a una situació de paràlisi política.

Per tot plegat, des de Poble Lliure apostem decididament per una estratègia de confrontació democràtica basada en:

- Crear un espai de coordinació estratègica del moviment popular i seguir treballant per uns acords de mínims entre partits polítics republicans.

- Respectar la sobirania: les institucions catalanes i els dirigents polítics han d’aturar qualsevol ingerència que contradigui la voluntat popular. No es poden acceptar més claudicacions.

- Passar a l’ofensiva: cal un boicot general i sostingut promogut per les institucions catalanes i la societat civil a les empreses de l’IBEX 35 (La Caixa, Banc Sabadell, Telefonica, Repsol, Inditex, etc).

- Reforçament de les organitzacions populars, fent una crida especial a afiliar-se a les organitzacions sindicals que aposten decididament per la República.

- La justícia social com a fonament de la República: aprovació i aplicació de lleis redistributives i de drets socials és imprescindible en qualsevol acció de Govern.

- Mobilització permanent: dinamitzar les mobilitzacions populars en pro de la república, la sobirania popular i l’alliberament immediat dels presos i retorn dels exiliats.