Dijous, 07 Mai 2015 13:50

Un altre 25 d’abril al País Valencià

La manifestació per recordar el que va significar la batalla d’Almansa pel poble català, va estar tancada pel bloc independentista, dividit en dos. Un darrera d’una pancarta que deia “El País Valencià pel dret a decidir” i un segon amb el lema “Unim les Lluites, construïm la unitat popular”.

Caldria preguntar-se perquè això a estat així i reflexionar sobre els posicionaments polítics que uns i altres transmeten al poble.

La CUP a anat creixent durant trenta anys als municipis dels Països Catalans nodrint-se de l’esquerra independentista combativa i assumint aquelles lluites que s’han anat desenvolupant arreu, des de plataformes no sempre independentistes o de classe.

La autonomia local de les CUP’s ha permès que en moltes poblacions la línia política no s’hagi concretat en un missatge únic. Es a dir, m’entres en la majoria dels Països Catalans la construcció del projecte es socialista, en algunes poblacions al sud de la Catalunya Vella es d’orientació anticapitalista.

Socialisme/Anticapitalisme, podria semblar que es el mateix, però NO. Socialisme es anticapitalisme, feminisme, i totes les lluites que tinguin a veure amb la igualtat social (lluita de classes) i de gènere.

Es pot afirmar que els independentistes socialistes som anticapitalistes, però no tots els anticapitalistes són socialistes. Podem trobar anticapitalistes de procedència anarcosindicalista, de partits o sindicats d’àmbit estatal, organitzacions que no contemplen en els seus principis un posicionament clar i contundent vers l’independència dels Països Catalans. No relacionaré aquestes organitzacions però en canvi si que pregunto que es per vosaltres el més important: l’alliberament de la nació catalana, el socialisme, el feminisme, el patriarcat, el anticapitalisme, la igualtat de gènere....?.

Des de la fundació del PSAN (Partit Socialista d’Alliberament Nacional), el crit “INDEPENDÈNCIA: Països Catalans” implica una lluita com a poble i com a classe, a diferencia dels qui ho separen, que anteposen la lluita de classes. Aquesta concepció va portar a diferents organitzacions polítiques i sindicals a treballar en un espai comú amb la creació del Moviment de Defensa de la Terra, que ha estat un dinamitzador de la lluita als Països Catalans, fins que es va transformar en partit. Es a dir, entenem la lluita com una dualitat que camina pas a pas vers la República Popular dels Països Catalans.

El procés sobiranista engegat al Principat en els darrers anys i l’ implosió del poble manifestant-se per l’ Independència d’una part dels Països Catalans, però sense plantejaments de classe, ha provocat que el sentit dual del nostre clam hagi passat a un segon pla. Malgrat tot, l’independentisme combatiu s’està assentant i creixent, el mateix dia 25 d’abril va ser inaugurada la seu Nacional de Poble Lliure al País Valencià, amb la presència de delegacions internacionals que van signar la Declaració de València.

Al mateix temps que es feia la Via catalana un onze de setembre al Principat, els companys/camarades del País Valencià en feien una altra Via des de Vinaròs al Riu Sénia, visualitzant l’ unitat de la nació catalana i exigint el dret a decidir del poble valencià. Us invito a llegir la seva declaració de principis.

En aquests anys hem assumit les diferents realitats dels territoris de la Nació Catalana que diem Països Catalans, i això ha estat així per la nostra participació en el Parlament de Barcelona acceptant les diferents velocitats de sobirania dels altres territoris i bàsicament participant i elaborant programes per una ruptura nacional i social. Aquesta visualització no es va manifestar el 25 d’abril al País Valencià per un dels blocs.

Als companys/camarades que es van manifestar darrera de la segona pancarta els convido a ser conseqüents amb els principis ideològics de la CUP i a la propera, ens retrobem tots i totes darrera de la pancarta pel dret a decidir del poble valencià, doncs, en els darrers tres anys heu estat auto-exclosos de la construcció de l’Unitat Popular, en un territori tan sensible que ens necessita.

Ara, en aquest moment, l’ Unitat Popular al País Valencià passa per la construcció i desenvolupament de la plataforma pel dret a decidir i repeteixo, ens necessita a tots i totes.

El proper cop hem d'ésser un bloc únic al País Valencià i arreu dels Països Catalans també.

Visca la Terra!