La manifestació per recordar el que va significar la batalla d’Almansa pel poble català, va estar tancada pel bloc independentista, dividit en dos. Un darrera d’una pancarta que deia “El País Valencià pel dret a decidir” i un segon amb el lema “Unim les Lluites, construïm la unitat popular”.

Tot un país per decidir. El llibre dels colors per la República Catalana independent és el títol del nou llibre impulsat per Esquerres per la Independència. Es tracta d'una publicació que traça les bases d'un nou Estat des d'una perspectiva d'esquerres. El projecte compta amb la col·laboració de múltiples personalitats, des del diputat de la CUP David Fernàndez al president de la FAVB Lluís Ravell, passant per la integrant Intersindical-CSC, Isabel Pallarès, l'advocat i membre de Podemos, Procés Constituent i Barcelona en Comú, Jaume Asens o l'exdirector de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament David Minoves. Cadascun dels autors aborda la temàtica amb la qual està vinculat, ja es tracti de model energètic o democràtic fins a la resta d'àmbits que conformen els 18 capítols del llibre. La presentació del llibre ha tingut lloc a la seu de Comissions Obreres aquest dimarts i ha comptat amb l'assistència dels diputats Pere Aragonès (ERC), David Companyon (EuiA), David Fernàndez (CUP) i l'exdiputat al Parlament Europeu Raül Romeva, entre les més de 60 persones presents. 
 
La portaveu d'Esquerres per la Independència i membre de Socialisme Catalunya i Llibertat, Elvira Duran, assenyala que “és molt important aportar de forma conjunta aquests continguts per tal d'incidir en el procés constituent des d'una òptica d'esquerra transformadora”. De totes maneres, també remarca que “hi ha visions personals i col·lectives, que fomentem el debat i la pluralitat i en cap cas el pensament únic”. Per la seva banda, la portaveu de la campanya i membre de Procés Constituent, Montserrat Mata, i alhora autora d'un dels capítols subratlla que “és clau que professionals, activistes o moviments socials s'impliquin en aquesta nova societat que volem crear”. 
 
Més de 60 col·lectius implicats Esquerres per la Independència, l'evolució d'Esquerres pel SíSí, aplega més d'una seixantena d'organitzacions i col·lectius d'esquerres, a més de persones a títol individual. La campanya compta amb la implicació de partits com ERC o la CUP o de membres d'ICV i EUiA i entitats com Col·lectiu Drassanes o Intersindical-CSC. Les dues línies d'acció principals són l'elaboració de discurs des de l'esquerra per a la transformació social del país i el suport a les lluites populars locals.
 

-- 

Esquerres per la Independència
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Conforme ens acostem a les eleccions del 24 de maig al País Valencià va apareixent amb més i més força un doble sentiment que, depèn de l’enfocament, pot semblar contradictori o complementari: Per una part s’albira el dia de poder fer fora de les principals institucions el mal govern i la corrupció encarnada en el PP. D’altra part però i a tenor dels discursos de les persones presidenciables i alcaldables dels partits de l’oposició sembla que el canvi serà més estètic que real, si més no per a la gent del poble.

El propòsit d’aquest article és el d’intentar concretar la certificació (per altra banda, prou clara en les seves manifestacions i anàlisis per la majoria d’actors rellevants de l’independentisme) de que el procés català es troba en un nou cicle polític que, com a tal, presenta noves amenaces i noves oportunitats en la culminació d’aquest a nivell tàctic. En aquest sentit, donada la rapidesa dels esdeveniments, aquest petit anàlisi des de la vesant discursiva el situo entre el període comprés entre el 9N i les properes (esperem) eleccions del 27 de setembre a partir de les quals convindrà tornar a aturar-se i pensar quins elements es mantenen i quins s’han de tornar a repensar.

Dijous, 30 abril 2015 14:10

El 30 d’abril

Avui ha estat 30 d’abril.

El 30 d’abril és també el títol d’una obra teatral de Joan Oliver (de pseudònim Pere Quart) escrita abans de 1936, però que no va ser representada fins al 1977. Està descrita per l’autor com "peripècia històrico-burlesca”, i satiritza una fictícia monarquia catalana independent als anys trenta, amb un rei Jaume VIII endeutat i tarambana que ha de jugar a la loteria per sobreviure, i un president de la Generalitat senil i entranyable.

Els i les independentistes revolucionaris sabem molt bé que la independència és el dret a decidir-ho tot. Ara que en una part del país el poble treballador català tenim a tocar la fita de la nostra pròpia República, estem cridats a impedir que tanta gent que ha sortit al carrer torni a casa i delegui la construcció de les noves bases constitucionals del nou Estat en polítics professionals al servei dels interessos d’una oligarquia.

Que a la nova Constitució catalana el dret a l’habitatge, el dret a la educació i a la sanitat públiques o el dret a la llibertat sindical no siguin drets que s’escriuen en un paper mullat depèn únicament de nosaltres. No hem de permetre cap espai buit en la lluita de classes. Necessitem dotar-nos d’un procés constituent popular que es porti a terme des d’assemblees de base i no des de despatxos tancats. I cal també posar el Dret a Decidir al centre del debat al País Valencià, a les Illes i a la Catalunya Nord.

En aquest Dia Internacional de la Classe Treballadora hem de recordar i destacar la immensa lluita que fem dia a dia i durant tot l’any aturant desnonaments, lluitant contra les retallades de serveis públics que augmenten les càrregues i els treballs de cura sobre les dones a conseqüència de la dominació patriarcal i organitzant-nos al nostre lloc de treball o al nostre barri per un treball digne.

La divisió internacional del treball, en la fase actual del mode de producció capitalista també ha repercutit contra el sector agroalimentari, disminuint l'ocupació fins a menys d'un 2% de la població treballadora dels Països Catalans. Cal recuperar la terra, com a sector estratègic fonamental i font de sobirania, des del Delta del Llobregat fins a l'Horta de València, preservar el sòl conreable, assegurar l'accés a la terra als qui la treballen i posar fi als monopolis agroindustrial que ofeguen la nostra pagesia.

Necessitem la intel·ligència i el compromís de tothom per aturar l’Acord de lliure comerç entre els Estats Units i la Unió Europea, l’enèsima agressió del capitalisme a la nostra sobirania social, laboral, mediambiental i alimentària.

Com a organització socialista i de classe, Poble Lliure treballa activament per augmentar la conscienciació i l’empoderament de la classe treballadora dels Països Catalans, els pilars sobre els quals es podrà iniciar un procés de transformació socialista. En aquest sentit, Poble Lliure forma part i dóna suport a totes aquelles iniciatives i lluites que serveixin per empoderar la classe treballadora, com ara les vagues dels treballadors i treballadores de correus de Tuir a la Catalunya Nord o dels treballadors i treballadores de Movistar.

Ens sentim hereus i hereves del passat de molts lluitadors i lluitadores. No oblidem l’amargor que el capitalisme ha portat al nostre país i a la seva gent: detencions, afusellaments, exilis. No oblidem la nostra memòria obrera, com ara els 50 anys de les detencions d'Agustí Barrera i de Carles Castellanos de la secció obrera del Front Nacional de Catalunya, embrió de l'independentisme revolucionari actual.

El Primer de Maig és el dia de la lluita internacional davant el major frau de la història de la humanitat: el capitalisme. Aquest sistema condemna milions de persones de tot el món a les pitjors condicions de vida i a la mera supervivència perquè uns pocs acumulin els nombrosos beneficis d’aquesta explotació i saqueig. Per això apostem per la solidaritat internacionalista i teixim complicitats amb altres pobles i nacions. Des de Poble Lliure tenim el compromís d’internacionalitzar el conflicte nacional i de classe català ja que únicament en el marc de La Internacional serem un poble lliure

Prenem partit per la independència, el socialisme i l’alliberament de gènere als Països Catalans!

Visca el Primer de Maig! Visca la Classe Treballadora! Visca la Terra!

28 d’abril de 2015 (València).- El passat dissabte 25 d’abril, la nova organització estratègica de l’esquerra independentista va fer un pas endavant en el seu creixement i consolidació i va participar, per primera vegada, de la diada nacional del País Valencià en la que es va inaugurar la nova seu de la organització a València.  

La programació per aquesta diada històrica va començar el divendres 24 amb la xerrada “Pel Dret a Decidir dels Pobles” organitzada per la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià que va comptar amb la participació de representants de Bildu, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), l’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM), la Intersindical (IV, IAC, STEI) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i el BNG. Així mateix, la plataforma de Joves pel Dret a Decidir va dur a terme al matí següent un acte en el mateix format i contingut encarat al jovent on van participar membres de les joventuts de EUiA, del CUT-BAI Andalucía, Renaix, ANJI, JERC, Isca! i BNG, entre d'altres. 

Després d’aquest primer acte, al migdia, va tenir lloc el dinar organitzat per Poble Lliure en motiu de la inauguració del casal “Espai Basset”, nou local nacional de la organització a Valencia. El dinar va ser un èxit i va encabir a quasi 200 persones vingudes de tots els racons dels Països Catalans i d’altres territoris en una jornada marcada per la il·lusió, els retrobaments i l’emoció de tot projecte que fa un salt qualitatiu i quantitatiu endavant.

Dilluns, 27 abril 2015 19:40

Declaració de València

Al llarg de la història, la lluita per la sobirania dels pobles ha estat una constant. L’opressió nacional s’ha vist agreujada per la utilització que n’ha fet el capitalisme en cadascuna de les seves fases evolutives. En la seva fase imperialista, el capitalisme, així com la implementació de les polítiques neoliberals, han contribuït a determinar el repartiment internacional del treball amb conseqüències nefastes per al conjunt de la humanitat i del medi ambient, amb l’únic argument del màxim guany en el menor temps possible i la consegüent acumulació de poder en poques mans.

A escala mundial, des del final de la Segona Guerra Mundial, no ha existit la pau real. Els conflictes bèl·lics han persistit, se n’han magnificat d’altres ja existents i hi ha hagut guerres d’alliberament al llarg de tot aquest temps. La mateixa Europa no ha estat exempta d’aquests conflictes armats, la majoria dels quals buscaven la sortida a la reconversió capitalista en aquest entorn. La presència de forces europees a les guerres de l’Àfrica i Àsia respon sens dubte a l’objectiu de tenir una part del pastís del poder geopolític d’aquestes regions.

Aquesta divisió del treball també es produeix al mateix continent europeu. La perifèria europea està condemnada a ser mà d’obra barata, poc qualificada i centrada en el turisme. Hem vist com els governs d'aquesta perifèria han sigut titelles de la Unió Europea i quan algú ha gosat alçar la veu, no han dubtat a suprimir de facto la sobirania dels pobles i provocar canvis de govern i imposar presidents.

Les reivindicacions pel dret a decidir i/o a favor de la independència s’estenen per tot Europa. Escòcia, Irlanda, Països Catalans, Euskal Herria, Galiza, Bretanya, Corsica, Sardinia, Occitània són alguns exemples d’una lluita compartida, en general, per les classes treballadores, ja visquin  a Andalusia o Portugal, a Grècia o a Castella;  perquè és una lluita per la dignitat de les persones i la sobirania dels pobles, i que es basa en el rebuig actiu de les asfixiants imposicions de la Troica i de l’opressió del sistema capitalista.

Amèrica ha viscut processos de desconnexió davant l’imperialisme dels EUA protagonitzats pels pobles que lluiten pel seu alliberament i dignitat. Veneçuela s’ha sumat al far solitari de Cuba en la denúncia de la misèria capitalista. Els pobles que construeixen una alternativa política i econòmica són objecte de les majors pressions polítiques i militars, com ja ho ha demostrat la història d’Amèrica Llatina.

Àsia i Àfrica continuen sent camps d’intervenció de l’imperialisme nord-americà i europeu en connivència amb les monarquies de Qatar i l’Aràbia Saudita. Aquests interessos obscurs han mantingut enquistat el poble palestí en la seva lluita contra el sionisme. Es tracta d'interessos oposats als pobles que han generat conflictes armats al nord d’Àfrica, a Síria i, en diversos casos, han significat regressions greus dels drets humans, però també han provocat lluites heroiques com la del poble kurd.

El capitalisme mundial exprimeix fins a l’extenuació al mateix planeta i provoca que milions de persones visquin en les pitjors condicions de vida. Aquesta situació ens obliga a treballar activament per construir l’alternativa socialista a nivell regional i mundial.

Per tot això, els signants d’aquesta declaració, des de la nostra vocació revolucionària i internacionalista, ens comprometem a treballar a favor de la construcció d’alternatives basades en la justícia social i el dret a decidir dels pobles. Com a primer pas, especifiquem els següents compromisos:

- Lluitar contra l’imperialisme a qualsevol lloc del món, ja sigui en forma d’invasions militars, cops d’estat o la imposició de la divisió internacional del treball, de tractats econòmics com el TTIP o el propi tractat de la constitució de la Unió Europea.

- Lluitar contra l’ofensiva imperialista de l’OTAN, també al continent europeu, en el camí de la seva dissolució, i rebutjar la presència de les forces imperialistes als nostres països. En aquest sentit, reclamem el tancament de les bases militars que té l’OTAN als nostres països i també rebutgem les maniobres militars que hi tenen lloc.

- Defensar i reclamar el dret a l’autodeterminació dels pobles, així com el dret a portar-lo a la màxima expressió i exercir el dret a la independència, tal com reclamen les nacions sense Estat d’Europa. Ens solidaritzem amb la lluita de tots els pobles que reclamen el seu alliberament.

- Construir una alternativa popular davant l’imperi de la Unió Europea, els Estats Units d’Amèrica, el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional. Ens solidaritzem amb el poble grec, que té en joc el seu destí com a poble sobirà i la seva mateixa existència.

- Estendre la defensa del dret a decidir sobre el fruit del nostre treball – rebutgem les polítiques d’austeritat i d’explotació social – i sobre el tipus d’organització política – rebutgem la subordinació política.

Per la sobirania dels pobles!

No a l’imperialisme!

Construïm el socialisme!

València, 25 d’abril de 2015

 

Andalucía Comunista (Andalucía)

الجبهة الشعبية لتحرير فلسطين (فلسطين) 

(Front Popular d'Alliberament de Palestina)

Movemento Galego ao Socialismo (Galiza)

Primeira Linha (Galiza)

Poble Lliure (Països Catalans)

Scotish Socialist Party (Scotland)

Sortu (Euskal Herria)

Unión do Pobo Galego (Galiza)

Comando Hugo Chávez Frías (Venezuela)

 

Dissabte, 25 abril 2015 14:12

Un trampolí per l'alliberament

Es mirin com es mirin, les eleccions municipals i autonòmiques d’avui són un veritable terratrèmol que ha modificat les composicions institucionals arreu dels Països Catalans. Més que les xifres crues, que tot i això són força significatives en el sentit que es mantenen les grans correlacions favorables a la independència al Principat, el més revelador és l’anàlisi de les tendències que les xifres deixen veure i que des del nostre punt de vista posen les condicions més favorables per al gran canvi que ha de tenir lloc al llarg dels anys vinents en què haurem d’implantar i construir la República independent dels Països Catalans.

La política social que s’està portant endavant des dels governs neoliberals i seguidors de les polítiques del FMI, és més pareguda a la de principis del segle XX que a la d’una suposada societat avançada amb Estat de Benestar i drets socials conquerits i consolidats.

Pàgina 17 de 19

La Veu de Poble Lliure

LaVeu

Contacta amb PL

Poble Lliure

organització política en lluita per la independència, el socialisme i el feminisme als Països Catalans

Contacta'ns

Facebook

Twitter

YouTube

Issuu

Agenda

Febrer 2018
Dil Dim Dic Dij Div Dis Diu
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28