Publicat el 29/10/2023
Correbous i drets animals
Publicat per Dani Cornella
Categories: Opinió
El debat entorn el maltractament animal, els correbous i les diferents modalitats no és nou en aquest país. Un cop més, aquesta setmana s’ha obert a conseqüència de l’ofensiva de la dreta i l’extrema dreta per acabar amb una proposta al Parlament on es demanava una modificació de la llei per posar fi a les pràctiques més agressives de correbous al país. Finalment, la proposta ha superat l’ofensiva pels pèls i podrà seguir els seus tràmits. Però com hem arribat fins aquí? Per entendre-ho cal fer un repàs a l’històric.

La primera llei de protecció dels animals a Catalunya es va aprovar el 1988. El 2008 es va revisar i aprovar novament, incorporant la prohibició dels espectacles amb animals si poden ser objecte de patiment, burles, tractament antinatural o si poden ferir sensibilitat de les persones que hi assisteixen, però en un altre article especifica que resten excloses de la prohibició les “festes” amb toros o bous sense mort o dany de l’animal en les dates i localitats on tradicionalment se celebren, avui en dia encara és vigent.

A partir aquí, la mateixa evolució social del país fa palesa l’existència de cada cop més rebuig cap a les pràctiques que impliquen la mort o el sofriment dels animals. Això, es tradueix en una Iniciativa Legislativa Popular que promou la Plataforma PROU que arriba a presentar 180.000 signatures demanant al Parlament que legisli prohibint les curses de toro a Catalunya. La iniciativa ciutadana tira endavant i el juliol del 2010 s’aprova la llei que finalitza amb aquesta pràctica que anys més tard el Tribunal Constitucional acaba tombant. L’octubre d’aquest mateix any, arran del debat al carrer i la pressió   de les entitats d’arreu del territori, s’aprova la llei 34/2010 de regulació de les festes tradicionals amb bous en un intent d’evitar i reduir el patiment dels animals i els accidents de persones.

Les entitats en defensa dels animals continuen fent feina, aconseguint que molts municipis de Catalunya, fins a un centenar, aprovin mocions prohibint els circs amb animals als seus municipis. Fruit d’aquesta pressió, del carrer cap a les institucions novament, el juliol del 2015 el Parlament aprova una modificació de la llei de protecció dels animals que va prohibir els circs amb animals de fauna salvatge.

El 2019, el Parlament aprova una resolució en què insta al govern a realitzar els canvis normatius oportuns per finalitzar amb diferents modalitats agressives de correbous. I finalment, la Plataforma Prou Correbous – integrada per moltes entitats i amb el suport de moltíssima ciutadania – proposa a la CUP i Comuns que registrin la proposició de llei que vol acabar amb les modalitats més agressives: bous a la mar, bou embolat i bou capllaçat.

Són pràctiques taurines que trobem a diferents indrets dels Països Catalans, però al Principat, a les Terres de l’Ebre és més arrelada. Tot i això, aquests darrers anys també han sortit moltes veus i entitats contra aquestes modalitats, que treballen per la disminució i la prohibició dels actes amb bous a través de la pedagogia, per reduir o eliminar tot el finançament públic i, fins i tot, plantegen un model de festes alternatiu als bous i vaques. I sí, totes aquestes entitats i persones també són de les Terres de l’Ebre i tenen tot el dret a defensar els seus plantejaments. I no només això, també partits polítics amb representació als ajuntaments com la CUP Alcanar-les Cases que el 2015 van trencar la unanimitat, votant al consistori en contra els correbous i tots els diners públic que rebia.

Des de les entitats i defensors dels drets dels animals es porta molts anys rebent pressions de tota mena. Tot i això, no s’han arronsat, i ara s’ha fet un pas decisiu per acabar eliminant aquestes tres modalitats que generen rebuig i tenen un impacte extremament negatiu cap als animals. Un pas que des de la CUP i En Comú Podem s’ha traslladat al Parlament.

Durant el debat d’aquesta setmana, hem escoltat discursos d’aquells que històricament sempre han votat contra qualsevol de les iniciatives per finalitzar amb el maltractament animal o, fins i tot, la mort. Fent una defensa aferrissada dels correbous i de les curses de toro, uns discursos que ja fa massa anys que planen, que no evolucionen i segueixen enquistats en aquell “les tradicions no es toquen i el bou no pateix”.

El dimarts 24 d’octubre el ple del Parlament de Catalunya, amb les entitats dins l’hemicicle, vam celebrar el rebuig a les esmenes a la totalitat i que una majoria, tímida, però majoria avales la tramitació de la proposta. Esperem que PSC, ERC i Junts escoltin la Plataforma Prou Correbous i la majoria ciutadana que avala aquesta proposta i que no s’equivoquin de bàndol i acabin votant al costat dels que posen toreros de consellers de cultura. Catalunya té una nova oportunitat per fer un pas endavant en la defensa dels drets dels animals, som-hi!

[L’article es publicà originalment a Nació Digital]